Informație utilă

Instrucțiuni de izolare la mansardă

Spațiu locuibil cald sub acoperiș (mansardă)


Descriere
Izolarea termică a mansardei reprezintă cel mai rațional mod de utilizare a spațiului în scop locativ la maxim. În calitate de sistem principal de suport pot servi construcțiile din lemn și metal. Termoizolarea se realizează prin montarea materialului termoizolant- vata bazaltică (minerală), în cadrul suportului principal dintre căpriori, astfel termoizolantul nefiind afectat de presiunea externă . Pelicula rezistentă la vânt și umiditate, care acoperă termoizolantul îl protejează de pătrunderea umezelii și de distrugerea fibrelor. Membrana barieră de vapori formează un strat protector a sistemului de suport principal, care împiedică pătrunderea aerului cald cu vapori de apă din locuință și protejează termoizolația de umiditate. 

Ventilarea acoperișului
Pentru a asigura funcționalitatea eficientă a termoizolației, este importantă construcția corectă a sistemul de ventilare a acoperișului. Sistemul de ventilare al mansardei este prezentat în Figura 1. În acoperișul mansardei, se lasă un spațiu între învelișul acoperișului și pelicula rezistentă la vânt și umiditate. Aceasta se face folosind ca distanțiere o bară atașată la piciorul căpriorului. Înălțimea spațiului de ventilare este de 50–100 mm, în dependență de unghiul de înclinare al acoperișului și de lungimea pantei. Pentru o bună circulație a curenților de aer prin spațiul de ventilare, trebuie prevăzute orificii de ventilare, de admisie și evacuare a aerului, a căror secțiune transversală depinde de lungimea pantei și de suprafața acoperișului. În mediu, spațiul de ventilare este de cel puțin 3 cm lățime pe întreaga lungime a pantei.

Recomandări de montare IMPORTANT! Există două metode de izolare termică a mansardei:
1) „Din exterior”, când termoizolantul este așezat înainte de montarea stratului hidroizolant – învelișului acoperișului.
2) „Din interior”, când termoizolantul este așezat după montarea învelișului acoperișului. Se recomandă alegerea celei de-a doua metode, deoarece, în acest caz, în timpul montării, materialele termoizolante vor fi protejate de efectele precipitațiilor.

Pasul 1. Pregătirea. În cazul montării din interior, înainte de începerea lucrărilor de izolare termică, se instalează sistemul de căpriori. Distanța recomandată între căpriori în interior este de 580-590 mm. Structurile din lemn trebuie prelucrate cu compoziții de protecție, membrana rezistentă la vânt și umiditate trebuie să fie așezată complet, să fie asigurat spațiul de ventilare și instalat învelișul acoperișului..

Pasul 2. Montarea termoizolantului. Termoizolantul se instalează între căpriori. Montarea se realizează de jos în sus. Straturile ulterioare de material sunt așezate cu un decalaj de cusături la jumătate din lungimea plăcii (600 mm).
IMPORTANT! Nu presați materialul termoizolat, deoarece aceasta duce la o reducere semnificativă a rezistenței termice..

Pasul 3. Izolarea termică suplimentară. Dacă grosimea termoizolantului necesar depășește grosimea căpriorilor, este posibilă termoizolarea în 2 straturi. Pentru aceasta, se instalează un cadru suplimentar din lemn sau metal de grosimea necesară. Grinzile se instalează perpendicular pe căpriori pentru a bloca posibile punți reci și pentru a proteja căpriorii din lemn în caz de incendiu. În cadrul suplimentar se montează al doilea strat de termoizolant . Ulterior, în caz de necesitate, se instalează cablurile electrice izolate. De exemplu, pentru regiunea centrală, grosimea izolației termice este de 200 mm, iar grosimea căpriorilor de obicei este de 150 mm. Prin urmare, in interior se adaugă o grindă perpendiculară de 50 × 50 mm pentru a atinge grosimea necesară de 200 mm. În cadrul suplimentar se montează un alt strat de termoizolant.

Pasul 4. Montarea membranei barieră de vapori. În continuare, pe termoizolant se aplică membrana barieră de vapori. Montarea se realizează orizontal. Membrana barieră de vapori se fixează cu un capsator de construcție pe elementele cadrului (căpriori, carcasă etc.) cu o suprapunere de 100-200 mm. Cusăturile și locurile de fixare a membranei cu capsatorul se ermetizează folosind bandă adezivă dublă sau bandă acrilică.

IMPORTANT! Rosturile foliilor membranei barieră de vapori trebuie lipite bine intre ele.

În timpul efectuării lucrărilor de finisaj, nu trebuie admisă deteriorarea mecanică a membranei barieră de vapori. Prin urmare, dacă schema prevede un strat suplimentar de izolare termică, se recomandă așezarea membranei în spațiul dintre piciorul căpriorului și grinda perpendiculară suplimentară. Astfel, este dificilă deteriorarea membranei cu șuruburi în timpul lucrărilor de finisare.

Pasul 5. Realizarea finisajelor mansardei. Placarea interioară a mansardei poate fi realizată din plăci de gips-carton, placaj de lemn, lambriuri etc. În cazul izolării termice suplimentare, plăcile se fixează direct de grindă. În caz că nu există grinda suplimentară , între folie și placare se lasă un spațiu de cel puțin 20 mm, folosind lamele și se montează placarea. Pe plăci se marchează distanțe egale între locurile de înșurubare (șuruburile se fixează în profilurile ascunse sub plăci)

Unelte necesare:

Ferăstrău Cuțit Bandă de măsurare

 

 

Ciocan

 

 

Burghiu / Șurubelniță

 

 

Capsator

 

MIJLOACE DE PROTECȚIE INDIVIDUALĂ
În timpul lucrărilor , este necesar să folosiți echipament de protecție individuală:

Mănuși Aparat de respirat Ochelari de protecție
Alte materiale utile

Aerisirea acoperișului este foarte importantă pentru viața lungă a acoperișului. Mulți oameni subest...

Citiți integral

Instalarea șindrilei bituminoase urmează a fi realizată în conformitate cu instrucțiunile producător...

Citiți integral

Izolarea termică a mansardei reprezintă cel mai rațional mod de utilizare a spațiului în scop locati...

Citiți integral
majorband.md

Suntem in Viber

+37360144214

Acum puteti obține consultatie oriunde va aflati.

majorband.md

Noi in Whatsapp

+37360144214

Acum puteti obține consultatie oriunde va aflati.