Informație utilă

Importanta ventilatiei in amenajarea sistemului de acoperis

Aerisirea acoperișului este foarte importantă pentru viața lungă a acoperișului. Mulți oameni subestimează importanța schimbului de aer și uită adesea de ventilația adecvată a sistemului de acoperiș. În acest articol veți afla cum să echipați corect ventilația acoperișului.

Există mai multe modalități de a asigura o ventilație naturală a acoperișului:
- ventilația creastei;
- ventilare streașină,
- aeratoare punctuale,
- ferestre din mansardă.

De asemenea, puteți lua în considerare organizarea unui sistem de ventilație forțată folosind turbine sau deflectoare. Acestea sunt montate în așa fel încât să fie posibil să trageți aer direct din spațiul sub acoperiș.


Aerisire pe creste

Pentru a organiza ventilația continuă a creastei, se folosește un aerator de creastă pentru acoperiș, care este o structură rigidă din plastic, a cărei parte superioară este solidă și arată ca un colț și pereți perforați
O creastă ventilată (de respirație) este dispusă pe marginea orizontală superioară a acoperișului, de-a lungul liniei de îmbinare a pantelor. Modelele Ridge sunt destinate mansardelor, în care izolația este făcută "pentru o creastă. Principiul de funcționare al acestor aeratoare se bazează pe convecție, adică proprietatea fizică a aerului cald se străduiește în sus, unde găsește o ieșire sub creastă.
Ventilația pe creste este de departe cea mai eficientă, deoarece acoperișul este ventilat până la creastă și nu apar ferestre pe acoperiș, în care nu are loc mișcarea de aer necesară.

 

 

Aerisirea cornișei

În mod tradițional, în case, volanul streașinii era învelit cu o scândură, care nu era montată aproape, ci cu un gol. Astfel, s-au format așa-numitele guri de aerisire, care asigurau accesul aerului în spațiul necesar ventilației.

Suprafața totală a acestor secțiuni ar trebui să fie de aproximativ 0,15-0,25% din aria ventilată. Adică, o pantă cu o suprafață de 100 m2 este ventilată dacă aria secțiunii transversale totale nu este mai mică de 0,15-0,25 mp. Pentru a asigura o ventilație normală și, în același timp, pentru a crea o frumoasă surplus care subliniază frumusețea casei, au apărut materiale speciale pentru amenajarea surplusului de streașină - plafoane perforate realizate din pardoseli din vinil și panouri de fațadă din oțel.

Perforarea plafoanelor, realizată într-un mod industrial, arată îngrijită și estetică. În același timp, asigură pătrunderea volumului de aer necesar în spațiul sub acoperiș. Avantajele acestor materiale sunt: ​​instalare ușoară, greutate redusă, durată lungă de viață, întreținere redusă. Găurile din ele, datorită formei bine gândite, nu sunt înfundate cu praf, asigurându-le eficiența.

 

Aeratoare punctuale

Dacă acoperișul a fost izolat „nu sub creastă”, atunci se formează un fel de cameră de presiune în partea de sus. În aceasta vor converge perechile, care, cu ajutorul aeratorului, vor scăpa din acoperiș spre exterior.

Pentru a îmbunătăți eficiența ventilației, trebuie să aveți grijă să poziționați corect aeratoarele. Pentru a face ventilația cât mai eficientă, aeratoarele înclinate sunt instalate lângă creastă, aproximativ 15 cm.

Acest tip de ventilație pe acoperiș este, de asemenea, eficient, dar numai dacă aeratoarele sunt instalate corect și în cantitatea potrivită. Un aerator, în funcție de model, poate fi proiectat pentru o suprafață de 20 până la 45 m2 de acoperiș.

 

Cămin în pod

Ferestrele de dormitor pot fi utilizate ca ventilație numai în cazul unei mansarde reci și nu în cazul unei mansarde izolate
Această opțiune nu este foarte eficientă, deoarece aerul poate stagna sub și deasupra ferestrelor.
Imaginați-vă cât de gravă este situația când orificiile de ventilație de pe frontoane sunt bine închise ...
Pentru a îmbunătăți schimbul de aer și pentru a reduce volumul locurilor stagnante, dimensiunea ferestrelor de lucernă este de 60 cm x 80 cm. Sunt montate în frontoane opuse. Ferestrele cu aceleași materiale ca și acoperișul arată mai bine. Toate golurile dintre cadrul ferestrei și acoperiș trebuie să fie închise cu atenție.

Un acoperiș bine planificat trebuie să aibă aeratoare. Greșelile în instalarea acestui dispozitiv atât de necesar vor duce la probleme și mai mari de acoperiș. Prin urmare, dacă nu sunteți încrezători în abilitățile dvs., atunci este mai bine să încredințați această muncă unor profesioniști care cunosc toate subtilitățile realizării acestor lucrări.

Alte materiale utile

Aerisirea acoperișului este foarte importantă pentru viața lungă a acoperișului. Mulți oameni subest...

Citiți integral

Instalarea șindrilei bituminoase urmează a fi realizată în conformitate cu instrucțiunile producător...

Citiți integral

Izolarea termică a mansardei reprezintă cel mai rațional mod de utilizare a spațiului în scop locati...

Citiți integral
majorband.md

Suntem in Viber

+37360144214

Acum puteti obține consultatie oriunde va aflati.

majorband.md

Noi in Whatsapp

+37360144214

Acum puteti obține consultatie oriunde va aflati.